Top
pep bombollavà

La fórmula Pep Bou

L’artista català ha estrenat el seu darrer espectacle al Teatre Lliure, Bombollavà!, coincidint amb el moment àlgid de maduresa del seu singular i exitós model empresarial dins de l’àmbit cultural.

 

Poques ocasions tindrà un indret tan petit com Catalunya de disposar d’un èxit internacional tan curiós com sostingut en el temps com és el de Pep Bou i el seu inèdit llenguatge visual de bombolles de sabó. A principis dels anys vuitanta, un aparellador reconvertit a artista autodidacta estrenava a la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega Bufaplanetes, muntatge teatral creat mitjançant bombolles de sabó. Passades més de tres dècades, aquest mateix muntatge continua exhibint-se pels teatres d’arreu del món, i el seu creador no ha deixat de trepitjar escenaris oferint espectacles nous, conseqüència dels avenços en la investigació obtinguts a la seva masia/taller/oficina/magatzem de Corró d’Amunt.

Algunes veus crítiques amb l’evolució de l’artista català el titllen de repetitiu o de representant d’un gènere escènic menor, a mig camí entre el teatre d’adults, l’infantil i el món de la manipulació d’objectes. Aquestes veus, però, possiblement desconeixen el que hi ha darrere d’un espectacle de Pep Bou i, el que és més important, tot el que ha generat el seu llenguatge en l’àmbit de les arts escèniques.

Anem a pams: Pep Bou i els actors dels seus espectacles pugen a l’escenari desafiant les condicions ambientals. Treballar amb un element variant i dinàmic com les bombolles de sabó comporta una singularitat especial i amb un risc evident (artísticament comparable o fins i tot superior als espectacles amb animals o que inclouen proeses físiques). Si a això hi afegim la voluntat de crear un concepte poètic i escènic en si mateix, que superi la simple execució física, el risc incrementa.

D’altra banda, si analitzem el recorregut del llenguatge Bou i els efectes col·laterals de la seva feina, la singularitat de l’artista català és destacable. El llenguatge de Pep Bou és imitat per artistes de diferents continents, com a mínim a Europa, Àsia i Amèrica llatina: no tan sols el copien en l’execució de les seves escenes, també el seu instrumentari i la seva estètica (aquest darrer cas, de forma poc reeixida). Arran d’aquest interès, la companyia té una «franquícia» dels seus espectacles (el muntatge Clinc!), que explota a Rússia una companyia local.

I és que la fórmula Pep Bou va més enllà del sabó i l’aigua. L’artista ha aconseguit preservar el seu llenguatge i anar-lo perfeccionant de tal manera que l’ha convertit en un referent, motiu pel qual el conviden a actuar arreu i a participar en tot tipus d’esdeveniments, així com a col·laborar amb les companyies més destacades del panorama mundial (pregunteu qui va assessorar el Cirque du Soleil a executar les escenes amb bombolles del seu espectacle a Las Vegas).

Aquesta preservació, que en algunes ocasions ha provocat que se’l qualifiqui d’immobilista i no se’l vegi com un artista en constant evolució, sinó més aviat com un artesà, ha permès a la companyia desplegar un model empresarial sostenible amb conseqüències notables (prop d’una vintena de col·laboradors directes i un nombre superior de proveïdors fixos), que combina l’àmbit purament escènic amb el de l’entreteniment, que diversifica els «clients» públics (festivals i teatres) i privats (parc temàtics, convencions i altres esdeveniments), i a més ho fa en l’àmbit internacional. Tota una fórmula d’èxit sostingut, sostenible i –sobretot– discret.

I és que la fórmula Pep Bou conté tres elements que estan molt en voga actualment: parteix d’una idea original, és exportable i té un consumidor que es regenera constantment.

Ara bé, Pep Bou –com altres casos tan dispars com Tricicle o La Fura dels Baus– ho va fer fa un munt d’anys, quan uns quants «emprenedors» (entre cometes, perquè aleshores no s’anomenaven així) no van dubtar a l’hora d’apostar per les seves fórmules d’entendre el llenguatge teatral, tant aquí com, sobretot, fora de les nostres fronteres.

 

Lau Delgado, desembre 2013

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

41577013