Top
Calixto

Quin és el paradigma de l’artista del segle XXI?

En el procés de creació del documental Calixto Bieito, el taller universal per a TVE es va originar una qüestió que es pot llegir en la trama de la peça audiovisual però que va molt més enllà: quin és el paradigma de l’artista actual?

És possible que encara concebem l’artista com una persona que treballa en un taller físic, un espai de creació, ja sigui un taller pictòric, un despatx ple de llibres o un auditori musical. Però la realitat és que molts artistes passen més temps fent cues als aeroports, ordenant-se l’agenda i entrant i sortint d’habitacions d’hotel.

Tot plegat ens fa pensar que els processos de creació han canviat per exigències de l’entorn i dels temps que corren, malgrat que les seves disciplines siguin ben tradicionals (Calixto Bieito mateix i la seva relació amb l’òpera n’és un exemple).

La resposta és complexa, ja que malgrat que es continuen duent a terme múltiples reportatges i documentals sobre grans figures de l’àmbit artístic universal, s’elaboren molt pocs productes que analitzin fins a quin punt l’“evolució” modifica els processos creatius i, per tant, les obres.

Parlem d’una reflexió que vagi més enllà de les clàssiques influències de l’entorn immediat, una mirada més llunyana i extensa que es qüestioni sobre si el públic ha modificat en la mateixa mesura la seva manera d’entendre allò que mira i/o escolta.

Sovint ens refugiem en els avenços tecnològics per pensar que els processos artístics han fet un salt endavant ajustant-se a les noves tendències socials, però si fem càbales sense trampes, acabarem arribant a la conclusió que mirem una obra de videoart, videodansa, un film fet per a Twitter o un serial de televisió interactiu de la mateixa que els nostres avantpassats anaven a veure una companyia de teatre al carrer o s’’apropaven a un ball d’envelat.

Fet que, de forma lenta i pràcticament imperceptible, ens allunya dels artistes actuals, que creen el missatge en unes circumstàncies molt determinades, fruit d’un procés d’evolució natural que cada cop té menys relació amb els artistes que han format part del nostre imaginari històric.

Lau Delgado, juny 2013

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

41577013